Bug 4296 - Content of To field in message summary is only shown as comma
Summary: Content of To field in message summary is only shown as comma
Status: RESOLVED WORKSFORME
Alias: None
Product: Claws Mail
Classification: Unclassified
Component: UI/Message List (show other bugs)
Version: 3.17.4
Hardware: PC FreeBSD
: P3 normal
Assignee: users
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2020-01-27 10:47 CET by Oliver Kirchkamp
Modified: 2020-01-28 22:58 CET (History)
1 user (show)

See Also:


Attachments
Screenshot of message list, illustrating the To: column with only a ",". (137.56 KB, image/png)
2020-01-27 13:03 CET, Oliver Kirchkamp
no flags Details
Screenshot of message list preferences (87.89 KB, image/png)
2020-01-27 15:42 CET, Oliver Kirchkamp
no flags Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Oliver Kirchkamp 2020-01-27 10:47:47 CET
In the "To" column of the message list, To-fields containing at least one address formatted as <...@...> and a comma are displayed only as the comma (so the "interesting" content, the email address, is not shown.
 
To fields like 
   To: abc@def.com,abc2@def.com 
or
   To: <abc@def.com>
are shown correctly in the message list.
To fields like 
   To: <abc@def.com>,<abc2.def.com>
or
   To: "Alice" <abc@def.com>,"Bob" <abc2@def.com>
break (only the comma is shown).
Comment 1 Paul 2020-01-27 11:03:27 CET
That's not the case here. Your "broken" examples are all shown correctly.

Need more info. Is this the case for every message or just some?
Comment 2 Oliver Kirchkamp 2020-01-27 13:03:58 CET
Created attachment 2036 [details]
Screenshot of message list, illustrating the To: column with only a ",".

I hope the picture clarifies the problem. I have been using claws-mail for ages and never noticed this problem before. I still don't have many message where the problem occurs. But, sending a message to <oliver@kirchkamp.de>,<oliver@kirchkamp.de> is sufficient.
Comment 3 Paul 2020-01-27 15:30:17 CET
What option do you have selected for 'Displayed in From column' (yes, From column) on /Configuration/Preferences/Display/Summaries, Message List frame?

And do uou build Claws Mail yourself from the official tarballs, or use a distro package? If the latter, which distro?
Comment 4 Paul 2020-01-27 15:31:17 CET
Regarding the last question, I see you use FreeBSD. Is that self-built?
Comment 5 Oliver Kirchkamp 2020-01-27 15:42:13 CET
Created attachment 2037 [details]
Screenshot of message list preferences

I attach a screenshot of my message list preferences.
The “Display sender...” preference has no effect on the comma. I can tick it on or off (it does have the intended effect on the display of the sender's name, though).
Comment 6 Oliver Kirchkamp 2020-01-27 15:43:35 CET
I use FreeBSD dell 12.1-RELEASE-p1. 
Claws-Mail is installed from packages with the following Options
        COMPFACE       : on
        DEBUG          : off
        DOCS           : on
        ENCHANT        : on
        IPV6           : on
        LDAP           : off
        NLS            : on
        STARTUP        : on
        THEMES         : on
Comment 7 Oliver Kirchkamp 2020-01-28 11:09:28 CET
Meanwhile I have replicated the problem also on Debian Buster with kernel 4.19.0-6-amd and Claws Mail 3.17.3
Comment 8 Paul 2020-01-28 11:29:15 CET
Are you able to build and test the current GIT code?
Comment 9 Oliver Kirchkamp 2020-01-28 17:16:50 CET
I would really like to compile claws-mail from git but this seems to be harder than I thought.

On FreeBSD claws-mail should compile at least from packages, but it doesn't (fails with two different machines, I have informed the package maintainer). Apparently neither GTK nor X are found. 

I have then tried to install on Debian Buster. There configure.ac starts with “possibly undefined macro: AC_LIB_PREFIX” until configure stops with “cannot find install-sh, install.sh, or shtool in config "."/config”. 

I short: I fear, I am just not capable to install claws-mail from git :-(

One afterthought: The broken “To:” field is rendered correctly in Sylpheed 3.7.0.
Comment 10 Paul 2020-01-28 17:40:51 CET
> One afterthought: The broken “To:” field is rendered correctly in Sylpheed 3.7.0.

Claws Mail has diverged so much over the years to make that irrelevent. But, anyway, as I said, it works fine here.

Re-open after the next release if you still have the issue.
Comment 11 Ricardo Mones 2020-01-28 22:58:21 CET
> I have then tried to install on Debian Buster. There configure.ac starts with
> “possibly undefined macro: AC_LIB_PREFIX” until configure stops with “cannot 
> find install-sh, install.sh, or shtool in config "."/config”. 
>
> I short: I fear, I am just not capable to install claws-mail from git :-(

Building Claws Mail from git is trivial on Debian:

https://github.com/mones/bcmg

regards,